Noutăți Conducere Contact


Sustainable high performance coating nano-materials for bio-based substrates (Nano-materiale de acoperire sustenabile de inalta performanta pentru bio-substraturi)
Status proiect: Finalizat
EN / RO
Despre Obiective Rezultate Diseminare Echipa Contact

Cod proiect: PN-III-P1-1.1-TE-2019-1375, nr. TE 45 din 2020

Acronim: NANO4BIO

Program: Resurse umane; Subprogram: Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE);

Autoritatea contractanta: Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI)

Descriere: Datorita preocuparilor de mediu, exista o cerere tot mai mare pentru utilizarea de produse naturale, precum lemnul, produsele pe baza de lemn, carton si hartie in diferite sectoare de aplicatii, pentru a reduce utilizarea materialelor plastice pe baza de petrol. Unul dintre dezavantajele principale ale acestor materiale este rezistenta lor scazuta umiditate, precum si la temperatura sau factorii biotici. Pentru a le reduce aceste inconveniente, pentru protectia suprafetelor lor sunt aplicate in general diverse materiale de acoperire.
Prin urmare, dezvoltarea de noi materiale de acoperire inovatoare durabile prezinta un potential mare pentru durabilitatea si performanta imbunatatita a bio-materialelor impotriva factorilor de mediu si/sau a poluarii atmosferice. In pofida unei numar mare de cercetari desfasurate in industrie, laboratoare de cercetare si universitati, este in continuare o cerere crescuta de materiale noi si inovatoare pentru realizarea unor acoperiri ecologice si cu o compatibilitate crescuta cu substratul.
Pentru aceasta, proiectul va implementa solutii stiintifice si tehnologice si va identifica oportunitatile si obstacolele pentru introducerea pe piata a noilor formulari durabile de inalta performanta pentru acoperirea lemnului si a hartiei pentru a inlatura limitarile tehnologice, industriale sau sociale actuale. Combinand principiile nanotehnologiei cu o abordare inovatoare (polimerizarea cu emulsie Pickering) pentru a dobandi proprietati specifice, printr-o combinatie de efecte de suprafata si geometrii, se va asigura ca materialul acoperit poate fi reutilizat la sfarsitul vietii pentru alte produse (in cascada) si formularile vor prezenta o durabilitate mai mare a mediului.
Domeniul de aplicatii este de mare interes pentru sectorul industrial al lemnului, dar si pentru comunitatea stiintifica, prin dezvoltarea unei cunoasteri mai profunde asupra interactiunilor si compatibilitatii intre noile materiale sintetizate si structura lemn/celuloza.

© 2024   Institutul de Chimie Macromoleculară "Petru Poni", Iași